Refinansier dyr gjeld

Refinansiering

I dagens samfunn finnes det mange tilbud om å finansiere alle slags kjøp med delbetalinger eller med kredittkort. Da kan det lett skje at man blir fristet til å benytte dette som løsninger for å få kjøpt noe man ønsker seg i dag i stedet for å vente. Dette er en bra løsning i mange tilfeller, men noen ganger kan man miste oversikten over hvor mye man har benyttet dette. Delbetalinger og kredittkort er ofte dyre løsninger for å utsette betalinger over tid, og det kan derfor være lønnsomt å refinansiere dyr gjeld av denne typen.

Delbetalinger reklamerer ofte med å være rentefrie, men man betaler ofte et månedlig gebyr som i forhold til delbetalingsbeløpet er relativt høyt. I noen tilfeller kan det bety en effektiv rente på over 50%. Kredittkort er heller ikke ment for å utsette betalinger over mer enn et par måneder av gangen, og kan bli relativt dyrt om man har utestående beløp lenger enn det. Priser på kredittkort kan variere en del, men med unntak av noen få kredittkort som stiller en del krav for at du skal få dem, så er renten på kredittkort vanligvis over 25% per år. I noen tilfeller kan den effektive renten være helt oppe i over 35%. Det sier seg selv at det kan være en del å spare på å refinansiere dyr gjeld som dette med billigere lån.

Dyre delbetalinger og kredittkortgjeld

Som nevnt så er ikke alltid delbetalinger så billige som man får inntrykk av. Du vil som oftest bli fakturert et månedlig gebyr for å benytte delbetaling, og selv om delbetalingen er rentefri, kan dette gebyret utgjøre et beløp på opp i mot 50% for lave beløp. Da dette ikke defineres som renter, vil du heller ikke kunne trekke fra noe av dette beløpet på skatten slik at renten du faktisk betaler kunne blitt noe billigere. Det er derfor en fordel å refinansiere dyr gjeld i form av delbetalinger med en rimeligere løsning.

Kredittkort er et praktisk produkt om du ønsker å samle dine småkjøp på samme faktura og betale dem en gang i måneden. Du kan til og med få en gratis betalingsutsettelse ved å benytte et kredittkort til et kjøp da mange kredittkort er rente- og gebyrfrie så lenge du betaler det på neste faktura. Da får du utsatt betalingen fra kjøpstidspunktet frem til fakturaen forfaller kostnadsfritt. Men med en gang du benytter deg av muligheten for å fordele betalingen over flere måneder, vil rentene begynne å løpe. Om du fordeler betalingen på et kredittkort over to måneder, vil du betale halvparten av den ordinære effektive renten på over 25% da du i beste fall kan få en måned gratis frem til første faktura etter kjøpet ditt. Men straks du strekker deg utover to måneder, så er du raskt oppe på en effektiv rente på over 25%. Det er derfor en stor fordel å refinansiere dyr gjeld på kredittkort.

Refinansiere dyr gjeld med forbrukslån

Hvilken løsning er best for å refinansiere dyr gjeld? Forbrukslån har ofte vesentlig lavere effektiv rente enn det du betaler for kredittkort eller delbetalinger. Hvis du har en god inntekt og lite gjeld ellers, kan du få renter helt ned til 7,8% hos noen tilbydere. Flere og flere tilbydere tilbyr dette som deres beste rente i dag for å fortsette å være konkurransedyktige. Det vil derfor være en del å tjene på å refinansiere dyr gjeld med forbrukslån.

Er forbrukslån beste løsningen?

Den aller beste løsningen for å refinansiere dyr gjeld, er om du har mulighet for å inkludere lånet i et boliglån. Boliglån kan i dag oppnå en rente helt ned til rundt 2%, som er vesentlig lavere enn 25-50% som man betaler for dyr gjeld.